me :)

My photo
petaling jaya, selangor, Malaysia
♥study in university of malaya ♥future teacher ♥bathroom singer ♥VIP n HOTTEST

Saturday, 11 August 2012

TRAUUUUMAAAAA!!

APE YANG TRAUUMAANYAA???


weyyy dah nak masuk third year dahh. . . ape lagi semua sibuk nak susun jadual. every new semester ak trauma nak susun jadual sendiri. . pikir banyak lagi credit hour tak habis. . kena amek banyak subject. subject university subject core subject non core subject minor. . urghhh driving me crazy.  . so, TRAUMAA laa every time nak masuk semester baruu. . .every new semester i  hope that my timetable are not killing me slowly. . sebabbbbbb. . . .



  • jadual sangat2 packed because my major is biology and my minor is chemistry . . both of this subject  ade lab. . lab bio boleh terima lagi. . but chemistry lab took me almost one day in the lab. . (this is crazy)
  • a lot of credit hour i need to finish it . . .even my course took me 4 years before graduate but ak kena habiskan credit hour ak within 7 semester ( 3 tahun setengah). . because the rest one semester i've to DO my practical senang cerite latihan mengajar laa. . 
  • setiap sem mesti ambik dlm 7 or 8 paper. . . (mcm amek SPM je) so subject boleh tahan susah . nak study lagi nak buat report lg even course ak neh mmg ak kurang la bab buat2 assignment neh tp more to monthly test. kadang2 boleh jadi every week ade 2-3 test. . 
  • risau ade yang kena REPEAT (pffftt. . . .) subject yg ade higher possibility nak repeat is chemistry lahh. . urghhh. . .name pun MINOR. . 
  • hari jumaat still ade KELASSS. . usually my other friend yang ''bukan faculty science'' called it hari JUMAAT  tu ''day off''. . pfftt . . hari dorang ''ganti tido'' fortunately,. . . ak je ade kelas pagi2 buta sometimes petang pun ade kelas. . nak balek rumah pun susahhh! and ak salu gak lah ponteng kelas yg petang tuhh. .( okay jangan tiru selalu habit ni di tempat belajar anda. . okay?? tp sekali skala dibenarkan) HAHAHA. . 
  • time weekend pun tak jadi weekend busy dgn lab report yg kena submit next weeknya before lab session. . . i had no fun at all tapi org kata baru la ade student life. . takkan sepanjang masa kau nak relaks jer kann. think positive.


till now, aku masih trauma bila datangnya semester baru . .. yang paling aku GEMAR ialah SEMESTER BREAK . . hohoho

apeapepun yang baik itu datang daripada ALLAH S.W.T dan yang kurang dan lemah itu datang dari hambanya sendiri iaitu aku. .

may peace be upon u . . 

chill !! 

Tuesday, 7 August 2012

EXCHANGE STUDENT PROGRAM????

ASSALAMUALAIKUM N SALAM SEJAHTERA skema gituu. . entry kali ni nak cerite pasal program exchange student organized by my university which is uni malaya.

  •  semua org impikan belajar oversea lepas SPM kan?? termasuk lah aku. . tp apekan daya takde rezki so ak dapat degree in local uni jelah. . maybe ade hikmahnya. . alhamdulillah 
  • dulu ak penah dpt tawaran engineering dkt obersea sane nuh tp my parent doesnt want me pegi jauh2. .ade sebab tersendiri la tuh. . pkir positif. . 
  •  then before masuk uni of malaya ak dapat interview dkt USM untuk kos ENT doctor. . doctor ENT wannabe lahh konon. .ENT stand for ear nose throat .tp rejeki tak menyebelahi jugak. . sbb ak mmg tak perform & gugup habis lahh time interview tu. .tambah pula in group mmg ssh nak perform kan diri. .:( so doctor wannabe ak hilang cmtu jer. . mmg berharap la jgk. . so,lepas tau result tak dapat tu mmg ak duduk je bilik. . sedih. . sbb takot tak dapat mane2 dah . . .so tgu result UPU!!
  • result UPU dah kuar ak dapat UNIVERSITY OF MALAYA . . uni tertua di MALAYSIA and no.1 di MALAYSIA. . ehh. . berkat doa my parent sbb suruh anak dia jadi cikgu so ak dapat situ.
  • after 2 years blajar. . eh rasenya tak smpai 2 years. . semester 1 tahun kedua tu ak dgr2 ak student exchange program . . so ak dengar jelah. . sbb tau yg pegi tu msti kena pandai2 or dean list kan. . 
  • 1st year ak pun terkuntang kanting so bg ak harapan jelah nak join program tuh. . sampai satu masa kawan aku ERICA namenya bercerite dkt coursemate ak yg laen. ak mmg tak tahu ape2 pun pasal tuh. . then kawan ak bersemangat pegi jumpe org yang organized dkt international student centre or we called it ISC . . 
  • nak dijadikan cerita ak dgn surau dkt coursemate yang laen2 tgu kawan ak yg pegi tnye tu and dia ckp dia nak baper org je lagi.. so ak terus ckp NAK without my parent knowing about that.
  • ESOKNYAA ak n coursemate ak pegi ISC nak tahu lebih lanjut. . at first kami dapat pegi CHINA. and i called my parent explained about that program. . and my parent allowed me to join that program.
  • then, all i can say i don't believe my parent agreed with my decision laaa . .sbb dorang sgt susah nak to let me go jauh2 kot. . ALHAMDULILLAH sekali lagi. . mereka menyenangkan proses phase 1 aku
  • now ak n sorang lagi kawan aku YUS je parent dah agree so we tunggu coursemate yang lain mcmane keputusan dorang. . AND ALHAMDULILLAH say thanks to allah four of us dapat pergi dgn permission all of our parent. . 
  • at first kami akan dihantar ke CHINA. . but ak nak pegi KOREA!! haha alasan paham2 la yup ( KPOP KPOP KPAP) haha. . im just kidding!
  • so WANI hantar e-mail dkt en.nas which our pengurus kami cakap kami nak pegi korea . . fortunately, dah full. . and esokkknyaaaa!!
  • we got an email from en. nas bagitau yang dia still boleh uruskan ke KOREA. hanya ALLAH saje yang tahu perasaan ak time tu. . . sbb mmg nak sgt pegi sane. . 
syarat-syarat nyaaa : 
  1. maybe kena extend (mmg kompem pun ak extend)
  2. subject2 tak tentu boleh transfer credit ( tak kesah lah yg ak nak experience tu)
  3. result 2.0 above (tayah risau dgn result sgt UM bg chance skali je dkt student dia tu join program ni)
  4. rase keinginan nak pergi tu ( betul2 nak pergi)
  5. own expenses ( blnja untuk pegi jalan2 shopping n lunch and time weekend sendiri)
  6. both of your parent allow you (berkat itu penting)
  7. iman kena kuat ( muslims hanya baper percent je dkt sana)
  8. buat report lepas balek dari KOREA (ak tak buat lgi hehehewww SENYAP)
mmg banyak kena uruskan before join program nih. . tapi kite betul2 nak mmg tak kesah yang laen tu even time dapat tau tu btul2 nak dkt final exam. . so i have trun naek ISC urus kan borang2 passport visa segala2nya

so before end this entry i'm totally forgot to tell u that i dapat exchange student dekat INHA UNIVERSITY,INCHEON, SOUTH KOREA. . .same dgn kak FARAH LEE. . ehehehe!!
next time update pasal my life kat sana. . AWESOME!!

love ♥
hidayah hamdan

1st entry ehemm!!

assalamualaikum and salam ramadhan :) after setahun tinggalkan blog ni without do anything so today, i comeback with my first entry. . ewahhh. . but i'm totally forgot what i'm going to say lepas ayat comeback tadi. . nak cerita ape yg kat blog?? boleh bg cadangan?? orang kata tulis blog sbb no one's listen to them . . but i dont think so. . korang nak dgr kan ak ckp ape?? hahaha ok perasan dah!! so harap2 lepas ni beri tunjuk ajar yer sape2 yg dh pro tuh. .sekarang tgh olympic season dkt LONDON. . so, sekarang acara keirin abg azizul hasni awang kite #pocketrocketman tgh berjuang. . malangnye nasib tak menyebelahi bro black yellow kite. . harap bersabar yer supporter2 skalian. . habis je acara neh so msia hanya dapat satu pingat je baru. . ok bersyukur yer kawan2 at least ade jugak pingat tu. . dan pingat tu disumbangkan dari acara badminton. ok stop olympic! selamat berpuasa hari ke-19 tingkatkan amal ibadah di 10 malam terakhir moga kite terpilih untuk beribadah pada malam lailatul qadar peace yawww !! wsalam love ♥ hidayah hamdan